ÄLSKADE SKOG

(Skogen i vårt närområde besöker jag ofta, med och utan kamera.Det finns så mycket man kan upptäcka här och med dessa bilder så delar jag med mej lite till er. VÄLKOMMEN MED PÅ EN PROMENAD :))

GAMLA BEVARADE HUS OCH GÅRDAR

(Detta är ett album med diverse gamla bevarade hus och gårdar mm ofta bevarade av hembygdsföreningar och stiftelser, men även av privatpersoner. Dessvärre så ser jag en allvarlig negativ utveckling när det gäller denna typ av bevarade miljöer. Allt fler sätter upp tjocka inbrottsgaller och andra stöldhindrande åtgärder som gör att bygnadera blir svårare att avbilda. Det fanns ju inga galler för fönster och dörrar förr. Tråkig utveckling med att saker och ting inte får vara ifred.)

KYRKOR JAG BESÖKT

(I dag är det mars 2020 och jag har nu gjort om hela mitt album ( 567 ) bilder som jag påbörjade för 10 år sedan. Flyttat bilder, ändrat och samtidigt sett till att det finns info på alla bilder där man kan skaffa info. Jag tycker att det är oerhört viktigt att man vet vad man tittar på. Kyrkor är lite speciellt och mycket intressant att dokumentera.Många gånger svårt på grund av att i många kyrkor är det väldigt mörkt eller för ljust när solen strilar in genom fönsterna. Man har många gånger svårt att komma åt motiven på långväggarna på grund av de väggfasta bänkarna, det är en riktig utmaning.Jag beundrar alla dessa fantastiska konstnärer och kyrkomålare som har hjälpt till att utsmycka våra kyrkor. Tyvärr är många,många kyrkor låsta på grund av stöldrisk och i vissa fall vandalisering vilket är mycket tråkigt. BRA INFO. För att få bilden större tryck på M på tangentbordet, samt M för att återgå. Vill du hellre fylla skärmen tryck på L på tangentbordet och sedan L för att återgå. Kommentera gärna mina bilder...........)

RAMSVIKSLANDET I BOHUSLÄN EN PÄRLA.

(Ramsvikslandet som man når via en ca 30 m lång ganska unik svängbro är en pärla i Bohuslän. Till största delen består Ramsvikslandet av vidsträckta klippområden omväxlande med ljunghedar,fukthedar och mindre våtmarker.I skyddade dalgångar finns också hävdade ängar som ramas in av täta lövsnår. Bergrunden består mest av röd bohusgranit med insprängda gångar av diabas,rombporfyr och pegmantit och området har mycket passande fått namnet "KLIPPORNAS RIKE" Det maritima klimatet är liksom kreatursbetet och slåttern, det småskaliga jordbruket och de rikligt förekommande skalmarkerna viktiga förutsättningar för en rilk flora. De dagar jag var här så ägnades mesta tiden åt områdena runt HABY,FYKAN och GROSSHAMN där de flesta bildern är tagna.Första dagens hällregn hela dagen gjorde att det blev möjligt att fotografera vatten även oppe på bergen där många vattensamlingar hade bildats. Ramsvikslandet ligger inte långt ifrån HUNNEBOSTRAND men inte så långt ifrån KUNGSHAMN heller. Har du tålamod med det lite lynniga "västkustvädret" så rekomenderar jag verkligen en fotoresa hit.)

HÄGNEN UNIK SMÅLÄNDSK TORPIDYLL

(Detta är en bildserie om ett mycket ovanligt torp där alla byggnader fortfarande är intakta och finns kvar. Torpet Hägnen ligger långt inne i skogen mellan Stackeryd och Ramsjöholm. och till torpet finns ingen bilväg. Alla byggnader finns kvar som boninghus, ladugård, svinhus, snickarbod, utedass, hundkoja och smedja. Platsen har varit bebodd tidigt på 1700-talet, men nuvarande hus är från början på 1800-talet och säjs vara flyttat hit. Här bodde familjen Karlsson bestående av Karl & Hanna med sina barn Erik, Per, Viola (lever fortfarande) Ingrid och Märta. På grund av fattiga förhållanden var man tvungen att lämna bort den ena flickan och då var man ändå sex kvar i familjen på detta lilla torpställe. Efter föräldrarnas död så levde endast Erik och Per kvar på torpet, Erik försörjde sej som bonddräng, sågverksarbetare och senare snickare. Per som var lite förståndshandikappad var hemma på torpet i sällskap av som mest fyra hundar. Trots sitt handikapp var han oerhört klurig och hade svar på allt. Torra somrar så bar han vatten från Bengtagölen 600 m bort och hällde i brunnen för att den inte skulle vara tom. Det finns otaliga historier om de här två bröderna Här fanns vare sej, bilväg, indraget vatten eller elektricitet. För att komma till bussen som gick till stan (Huskvarna och Jönköping) fick man gå långa sträckor genom skogen eller cykla. Efter föräldrarnas död hade man inga djur mera än höns. Hägnen är 1,1 hektar och gränsar till naturreservatet Råbyskogen. Efter Pers bortgång 1997 & Eriks 1999 fick Skärstads hembygdsförening möjlighet att köpa torpet med alla dess byggnader av kvarvarande släktingar. Skicket var inte det allra bästa så man började med att byta taket som var helt slut, man har bytt golv i kök och lilla rummet mm, bytt tak på ladugården och murat upp den helt raserade skorstenen på smedjan. Alla stenar har vänts och provats hundratals gånger för att få det som det en gång var. Allt har gjorts med mycket varsam hand av ideélla krafter i hembygdsföreningen under ledning av ordföranden Lars-Göran Johansson. Viss ekonomisk hjälp har man även fått från Riksantikvarieämbetet, som ansåg att detta var ett ovanligt objekt. Unikt är också att allt ser ut som när Erik och Per bodde här och bara vissa saker är flyttade till muséet i Kaxholmen. Fick de ett par hemstickade strumpor eller vantar till jul av någon vänlig själ, så lades de undan i byrån, till de som användes var utslitna. Så var det förr, med mycket knappa livsbetingelser så var man tvungen att spara och man sparade på allt, absolut allt.)

GAMLA VATTENKVARNAR M.M

(" FÖRST TILL KVARN" är ett gammalt uttryck som lever kvar ännu i dessa dagar. Jag har alltid varit intresserad av kvarnar sen jag var liten.Jag kan riktigt se dessa mjölnare framför mej, hantera dessa tunga säckar.De måste varit otroligt duktiga som både kunde mala och hålla kvarnen igång, många gånger säkert med ett stort mått av klurighet. Flera av dem var ju mångsysslare, som smeder,lanbrukare, sågverksägare, snickare mm. Nytt från 17 november 2020 så är alla kvarnar numera i alfabetisk ordning från A-Ö för att lättare hitta det man söker 855 bilder ( förut 1018 bilder ). Industrimiljöerna har samlats i tre nya album. Använd helst en datorskärm ( gärna lite större ) för att få så bra upplevelse som möjligt. BRA INFO. För att få bilden större tryck på M på tangentbordet för förstoring och sen M för att återgå. Vill du fylla skärmen tryck på L och sedan L för att återgå. VÄLKOMMEN ! Väderkvarnar och möllor finns i ett nytt album GAMLA VÄDERKVARNAR OCH MÖLLOR. Kommentera gärna mina bilder och hjälp mej med information om något saknas. TACK få förhand.)

DETTA ÄR ETT URVAL AV MINA BILDER.

(Detta är bara några av mina bilder som finns inlagda i olika album på fotosidan.)

SLOTT & STÖRRE GÅRDAR

(INFO. Stjärnorps slott uppfördes 1655.62 av fältmarskalken Robert Douglas och hans hustru Hedvig född Mörner. Slottet & terrasserna ritades av Nicodemus Tessin dä, av olika skäl - främst ekomoniska - kom inte de byggpaner som fanns att slutföras förrän efter Robert Douglas död 1662. Robert Douglas var en av de många skottar som gick i svensk tjänst under Gustaf II Adolf.Från sitt elddop i Lutzen 1632, där han blev sårad, blev han friherre,greve & fältmarskalk. Hustru Hedvig överlevde honom i 40 år och skötte Stjärnorp med stor duglighet. Även i nästa generation styrde en kvinna Beata Stebock gården i 17 år sedan maken Gustf Douglas dött 1705 och deras son Wilhelm satt som krigsfånge i Ryssland 1709-22. En våreld på Stjärnorp förstörde alla byggnader den 12 maj 1789. Slottskapellet återställdes samma år för att senare bli församlingskyrka 1810 när Stjärnorp blev en egen socken. Stjärnorp lyder nu under Vreta Kloster. Familjen återställde senare flyglarna, men saknade medel att reparera slottet och sålde Stjärnorp 1806.Nuvarande byggnader har byggts om flera gånger utan ändringar i grunddragen. Det var då som nu ytterst ovanligt att en egendom orkade med en ekonomisk påfrestning i den storleksordningen, dessutom hade skogen inget större värde på den tiden. År 1876 återköpte Ludwig Douglas en del av egendomen. Ludvig & hustrun Anna född Ehrenswärd gjorde mycket för Stjärnorp. Ludvig Douglas var bla utrikesminister,riksmarshalk & landhövding i Östergötland. Efter en tid av gemensamt ägande blev deras son Archibald Douglas 1947 ägare tillsammans med sin hustru Astri född Henschen och deras tre söner fram till 1960. Archibald var officer och slutade sin militära bana som generallöjtnant och arméchef 1944-48. Familjen Douglas ( Elisabeth,Gustaf,Carl & Eric) äger nu Stjärnorp. Egendomen är i dag främst baserad på skogsbruk, något som möjliggör vården av park,byggnader och bevarande av ruinen. Info från Stjärnorp slott STJÄRNORP ligger mycket vackert vid sjön Roxen i norra delen av Östergötland. Vissa delar av trädgården och parken är öppna för allmänheten.)

TURKIET en kulturresa på våren.

(Bilder från en vårresa ( slutet av mars 2014) till Turkiet och Lykien mellan två hav. Medelhavet och Egeiska havet.En rundresa med buss ca 220 mil. Bildtexter finns till alla bilder. Förstora gärna genom att klicka på bilden och maximera genom att trycka på M på tangentbordet och sen M för att gå tillbaka.)

ITALIEN PÅ SEX DAGAR

(Albumbilderna är tagna i mars 2017 och är huvudsakligen från ROM ( som är helt fantastiskt och den historiska delen ett museum i sej ) Bilder från kort besök i Neapel, POMPEJI samt divese bilder från ett kort besök längs med AMALFI kusten, Sorrento mm. Som alltid när det gäller gruppresor så har man otroligt lite tid med fotografering och det blir oftast bara avbildning, man tar bilder och gruppen är borta.... vi var här bara en vecka så det var otroligt komprimerat för att kunna uppleva så mycket som möjligt. Som tur var blev det lite egentid också, men vi bodde ett bra stycke utanför Rom så några kvällsbilder blev det inte. Vi hade tur med vädret, men samtidigt är det ju en utmaning när solen står både högt och lågt och saknar moln. En minnesvärd resa, jag lovar........ VÄLKOMMEN ! PS. Glöm inte att läsa texterna till bilderna samt lite tips om hur man gör ( för att få ut mesta möjliga ) när man tittar på bilder på Fotosidan som finns i min presentation. Klicka alltid på bilden för att få skärpa, de lagras komprimerade och är lite suddiga när de kommer upp.)

MARIEFRED OSIJ Östra södermanlands järnväg.

(OSIJ Östra södermanlands järnväg är en muséiejärnväg med spårvidd 600 mm med persontrafik.Man trafikerar Mariefred-Läggesta-Taxinge-Näsby. Det vackra och fint bevarade stationshuset är i jugendstil från 1895.)

MIDSOMMER WORLD RALLYE 23 juni - 2 juli 2011

(Bilderna är tagna i HUDENE utanför Herrjunga i västergötland där alla deltagare i FIVA rallyt åt lunch på Trollabo kvarn. Därefter fortsatte deltagarna till Ryfors för att dricka te på engelska villan.Nattuppehåll gjordes senare i Jönköping. Detta var ett helt unikt rally för svenska förhållanden med deltagare från hela världen ( ca 75 bilar deltog) jag visar bara ett urval här. Vädret var stundtals mindre bra och några regndroppar föll också, men även solen visde sej lite men mest var det tunga moln på himlen.)

BERLIN

(Bilder från ett kort besök 2015.)

TURKIET 2015

(Bilder från en Turkietresa våren 14/3-21/3 2015. Tyvärr väldigt kallt +2 gr - som bäst 14 gr och mycket och ihållande regn i början på resan. Bilder från Istanbul, Ankara och Kivikale saknas helt på grund av det dåliga vädret. Vi var också på en båttur på Bosporen som helt regnade bort och det var så dimmigt att inga bilder kunde tas. De flesta bilderna är från UNESCOs världsarv KAPPADOKIEN samt turistorten Antalya. Jag försöker hitta motiv från verkligheten så långt från turismen som det går på en bussresa. Som vanligt är det ett pressat schema och korta uppehåll med köer mm så tiden är alltid knapp. VÄLKOMMEN PÅ RESAN !)

KROATIEN PÅ MITT SÄTT

(Jag var en vecka i Kroatien i oktober 2015. Vi möttes av både regn, blåst, kraftig åska och lite solsken. Utflykterna till Dubrovnik, Split och Omis mm var med buss och guide ( stressigt som vanligt ) Till ön Brac var det båt som tog oss dit. resan var en gruppresa som gör att man blir väldigt begränsad som fotograf. Inga bilder är upprätade eller manipulerade på något sätt. Alla bilder tagna utan stativ med DX-formatet + en zoom. Kroatien var riktigt fint och dit vill jag gärna återkomma. HJÄRTLIGT VÄLKOMMEN PÅ RESAN ! Kroatien (kroatiska: Hrvatska), formellt Republiken Kroatien, är en republik i centrala/sydöstra Europa. Kroatien gränsar till Bosnien-Hercegovina och Serbien i öster, Slovenien i norr, Ungern i nordöst och Montenegro i söder. I väst och sydväst är Adriatiska havet en maritim statsgräns mot Italien. Kroatiens huvudstad och regeringssäte Zagreb är landets akademiska och vetenskapliga centrum samt en betydande trafikknutpunkt. Kroatien är medlem i Världshandelsorganisationen sedan 2000, försvarsalliansen Natosedan 2009 och Europeiska unionen sedan 2013.)

ERIKSBERG FRÅN VÄXTHUS TILL BOSTÄDER

(Den här handelsträdgården på Eriksberg i Huskvarna ( lades ned ) och såldes först till ett bostadsbolag KÄRNHEM och skulle så småningom bli fina bostäder med namnet ERIKSBERGS TRÄDGÅRD. Tyvärr gick det inte riktigt som de tänkt och bostäderna blev för dyra. Nya projektörer blev BO KLOK ( SKANSKA och IKEA tillsammans) och nya namnet ERIKSBERGSHÖJDEN II viket är det nya namnet på de två stora hyreshusen. Kärnhem projekterade i stället de vanliga bostadshusen på området som såldes via Skandiamäklarna som bostadsrätter, parhus och radhus. Jag har följt processen med min kamera i 17 år med början 2008 med avlut 2015 och skildrat hur det var tidigare och hur det blev med de nya hyreshusen och parhusen och radhusen på plats. OBS att bilderna visas inte i rätt beskärning som tumnaglar och inte heller med full skärpa, så vill du ha full behållning så måste du klicka på bilden och får då en svart ram som bakgrund och rätt beskärning samt skärpa. Om du vill detaljgranska något så tryck på M på tangentbordet och sen M för att återgå. För att få full behållning av bilderna bör du använda en dator med en större skärm. Titta i en mobil är inget jag rekomenderar)

SLÅTTER PÅ GAMMALT SÄTT

(Barkeryds hembygdsförening kallade till slåtter. Huvudaktörer var de två fina parhästarna som drog en gammal Mc Cormic slåttermaskin. När gräset var slaget så hässjade man det slagna gräset med hjälp av linor denna gång ( vanligast var ju annars med hässjetråd) Männen som stod för arbetet var vana och kunde verkligen sin sak.)

BORGHAMN en idyll vid Vättern

(Borghamn är en liten fin idyll vid Vättern mellan Vadstena och Ödeshög. Här finns bland annat ett litet fint fiskemuséum där de flesta av dessa bilder kommer ifrån. Detta är en KOLLEKTION. Klicka på kollektion för att komma till bilderna. Klicka på bilden + klicka på bilden en gång till för förstoring samt tryck M på tangentbordet för att MAXIMERA om nu någon vill se detaljer extra noga. Tänk på att detta är en KOLLEKTION och bedömningar och betyg görs ALLTID utifrån hela kollektionen och ej på separata bilder. VÄLKOMMEN ATT KOMMENTERA OCH SÄTTA BETYG.)

SJÖHISTORIA & ALLMOGEMARKNAD JÖNKÖPING 2010

(Den 11-12 september 2010 anordnades en sjöhistorisk dag i samband med ALLMOGEMARKNADEN. Detta år var det extra mycket aktivitet i Jönköpings hamn med 6 ång/segelfartyg,allmogebåtar, ångslupar mm. För 100 år sedan fanns den ungefär 100 segelfartyg i Vättern men nu finns inget kvar. Förutom NYA SKÄRGÅRDEN fanns nu även ångfartyget TRAFIK från HJO på plats, samt DEODAR och Christine af Bro från Kristinehamn samt OSCAR II Sjötorp på plats m mm. Ångslupar som TÄRNAN från Forsvik och S/S MON( i Munksjön) fanns också att beskåda i folkmyllret i hamnen. Eftersom vädret inte var på sitt bästa humör, mulet och senare dugg-regn och regn så blev inte fotoresultatet som det var tänkt. Jag tänkte överhuvudtaget inte använda dessa bilder och hoppades på nästa år, men det har inte blivit något mera sådant här så därför visar jag nu dessa som någon form av tidsdokument hur det kanske var en gång i tiden i hamnen.)

OSLO Vilken fin stad

(Jag har varit i Norge flera gånger men aldrig varit i OSLO förut. Efter detta mycket korta besök, vilken fantastisk stad ! Titta på bilderna och framförallt åk dit.)

FORSERUMSTEN

(Ett företag i stenbranschen SKANSKA Industrial Soloutions AB beläget strax utanför Forserum i Småland. Här har man brutit diabas sen 1940-talet och nu bryter man ca 500.000 ton per år. Bilderna tagna i slutet av april 2013, jag såg det fantastiska ljuset och kunde inte låta bli att göra denna bildserie. Det var ett rejält åskoväder på gång och ett par timmar senare så blev det jättekallt och 5 cm snö på vägen ett stycke härifrån. Ljuset var nästan magiskt och det blev mörkt. Vid denna stora bergtäkt som ingår i SKANSKA bryter man diabas som används till asfalt, vägbyggen, ballast samt bergmaterial för bostäder och infrastruktur.)

NORGERESAN

(Jag visar här lite bilder från en bussresa till NORGE 2-6 augusti 2013. Det är alltid svårt att fotografera på bussresor, med många andra resenärer och tider att passa, dessutom stannar ju inte en buss där man själv vill. Hursomhelst så har jag lagt in lite bilder, bilderna från Gudbrandsdalen/Geiranger är tagna genom bussfönstret och man kan inte där kräva perfekt skärpa, komposition mm. I övrigt så var vädret ganska dåligt och oerhört blåsigt och kallt för årstiden. Dåligt väder behöver inte nödvändigtvis betyda dåliga bilder för himlen kan ju bli riktigt fin när regnmolnen hänger tunga, men slutartiderna blir långa och man blir mera begränsad. Alla bilder här är tagna på fri hand. VÄLKOMMEN !)

STENKARS GAMLA VATTENKVARN

(Stenkars kvarn är en så kallad överfallskvarn av 1700-talstyp. Med överfallskvarn menas att vattnet leds över kvarnhjulet och att vattnet sedan faller ner på kvarnhjulets skovlar.Överfallsprincipen är speciellt lämplig om kvarnplatsen har en god fallhöjd men litet vattenflöde. Det är inte känt när kvarnbyggnaden uppfördes, men sannolikt omkring år 1800. Kvarnen har tidigare haft två vattenhjul, som bland annat drivit två kvarnstenar. Kvarnen brukades fram till 1950-talet. Nära kvarnen ligger den gamla mjölnarbostaden. FLERA VERKSAMHETER. Kring bäckfåran har tidigare legat flera olika byggnader såsom, filteri,vadmals & benstamp, stickhyvel, såg, ladugård och en smedja med vattendriven hammare. Kvarnen vårdas på ett utmärkt sätt av Flisby Hembygdsförening)

POLISINGRIPANDE I PRAG

(Det kändes lite obehagligt att ta denna bildserie, men kände att jag bara måste försöka. Man vet ju inte om man skulle kunna bli attakerad efteråt om polisen inte tog med honom i bilen.)

BORGHAMNS KALKSTENSBROTT

(En bildserie från det gamla kalkstensbrottet i Borghamn. Här började munkar redan på 1100-talet att bryta kalksten till kloster, kyrkor mm. Vid Götakanalbygget i början på 1800-talet bröt man kalksten här till kanalbygget och under den perioden ägde Götakanalbolaget kalk-stensbrottet som senare såldes till Svenska staten som här bröt kalksten till bygget av Karlborgs fästning mm. Numera ser det ganska övergivet ut, med gamla uttjänta maskiner som rostar i kapp med varandra.)

KVARNVÄGGEN X FYRA

(Samma motiv men fyra olika tolkningar, jag vill med den här kollektionen visa att man inte får låsa fast sej i sitt tänkande att det bara kan bli på ett sätt. de allra flesta skulle inte hitta mina bildutsnitt överhuvudtaget om de fick se kvarnväggen i sin helhet. När du ser dessa bilder, vilken tycker du är den bästa ? Välkommen med dina synpunkter.......)

SOMMARSTÄLLET I

(Sommarstugan är för många något speciellt och så har det säkert varit med den här stugan också när den var i ordning och folk bodde här på sin ledighet. Det ser nästan ut som det en gång varit ett gammalt torp som försetts med fönsterluckor med hjärtan på. Man har förgäves försökt att täcka taket med stora presenningar som två snörika vintrar satt käppar i hjulet för. Nu är det inte mycket kvar av idyllen när naturen tagit över)

SOMMARSTÄLLET II

(Den 29/4.2012 fotograferade jag detta ödehus som varit en sommarstuga tidigare. Bilderna finns i mitt album SOMMARSTUGAN som är en kollektion på 8 bilder. Även i min PORTFOLIO Nu har jag besökt samma plats igen ca 1½ år senare, men nu på hösten. Huset står fortfarande kvar men förfaller allt mera. Jag ville ta denna nya serie bilder utan att på något sätt tänka på hur jag gick tillväga sist. Jag vill bara poängtera att man inte kan gå in i huset, utan all fotografering måste ske genom hål och ev fönster. Förra gången så försökte jag gå in och föll handlöst rakt genom golvet i farstun, både kameran och jag klarade oss den gången, men nu har jag blivit lite mera försiktig. Här är resultatet, varsågoda och bedöm själva.)

I VÄNTAN PÅ VÅREN

(Alla vill så mycket, man ska ha båt också, men glömmer att den ska dras upp på land på hösten och täckas inför vintern. Alla de här båtarna varav en med motor på var fastfrusna i tjock is.)