STRÖMMAHULT KVARN & VATTENRÄNNOR Foto: Ewerth Franzén
STRÖMMAHULT KVARN 4:1
Det har troligen funnits en mindre kvarn i Emån, belägen ca 200 m uppströms den nuvarande kvarnen. I det detaljerade protokollet från enskiftet 1826 står det: Badstugan, Qvarn och Qvarnstället samt fisket förbliver samfälligheter. På enskifteskartan finns ett kvarntecken men i taxeringen finns ingen kvarn upptagen, kanske beroende på att den är samfälld.
I husförhörslängden för åren 1870-1880 finns Strömmahults kvarn med första gången. Ägare är J.P. Samuelsson och den förste mjölnaren heter Carl Peter Jonsson, född 1838. Han flyttar till kvarnen den 15/11 1872 och flyttar därifrån efter två år, den 28/10 1874. Sedan passerar mjölnare i en strid ström, anmärkningsvärt många stannar endast en kort tid som mjölnare i Strömmahults kvarn.
Under de knappt 80 år som kvarnen är i drift är det drygt 20 personer som är mjölnare i kvarnen.
Kvarnen är inte enbart en förmalningskvarn för traktens bönder. Här framställs också mjöl- och grynvaror av god kvalité för försäljning. Vid Stockholmsutställningen 1897 får Strömmahults kvarn diplom för sina kvalitetsvaror.
Branden 1901 var naturligtvis ett avbräck men 1904 var kvarnen återuppbyggd och driften i gång igen. Om mjölnare kom och gick ofta var ägandet mycket stabilt, under i stort sett hela kvarnens livstid ägdes den av släkten Samuelsson-Jonsson.
I oktober 1949 säljer sterbhuset efter K.J. Jonsson kvarnfastigheten till Alfred Lööv från Ingelstad för 57.000 kr. Det blir dock inget långsiktigt ägande, redan i december 1951 är fastigheten till salu igen. Köpare denna gång är AB Allrings Snickerier (Eric Allring) i Vetlanda och köpesumman uppgår till 70.000 kr. Mjölnaren Alfred Lööv flyttar till Hägnen utanför Sävsjö och kvarnstenarna i Strömmahults kvarn slutar för alltid att mala.
När Alfred Lööv säljer finns i annonsen en beskrivning av bl. a. fastighetens byggnader och när det gäller kvarnbyggnaden ger den en god bild om utrustningen i kvarnen: 2 par sammalare, 2 par valsstolar med triör och betningsmaskin, 1 st. havrekross, 1 st. rensmaskin, hiss och uppfodringsverk.
Dessutom finns såg och stickhyvel. Detsamma drives av 5 st. turbiner, på tillsammans ca 85 hkr.
Den nye ägaren, Eric Allring har nog en hel del planer för sitt nyförvärv och det första objektet är en ny kraftstation. Det gamla sågverket får lämna plats för denna och byggnaden uppförs 1952 av lokal arbetskraft från Näsby, Gunnar Blom Steninge, Sigurd Andersson Sjövik, Gillis Berg Sjötorpet, Kolsnäs med Evald Karlsson som byggledare. Eric Allring bor inte permanent i Strömmahult men disponerar en av våningarna i det stora huset. I den andra våningen flyttar Allrings dotter Ulla Kjellberg med sin man Bengt Kjellberg in.
Eric Allring dör hastigt redan 1956 och dottern Ulla Kjellberg blir 1957 ägare till fastigheten.
Familjen Kjellberg flyttar tillfälligt till Vetlanda under barnens skolgång åren 1956 till 1965 men återkommer för gott till Strömmahult 1965. Bengt Kjellberg avlider 1993 och redan 1991 överlåter Ulla fastigheten till sonen Lars Kjellberg. Ulla bor kvar i boningshuset fram till 2014 då hon flyttar till Vetlanda där hon nu bor. Kvarnfastigheten säljs 2014 till Jonas och Margareta Tureborn från Bjädesjöholm och de är sedan 2016 bosatta i kvarnfastighetens huvudbyggnad. Här finns också den s.k. kvarnstugan där tidigare Lars Kjellberg bodde och som nu är uthyrd som privatbostad. Till fastigheten hör ju det natursköna kvillområdet med de sju broarna över
Emån och det är numera ett biotopskyddat område där inga åtgärder får vidtas utan tillstånd av länsstyrelsen.
EMÅN GENOM NÄSBY SOCKEN.
Emån, sydöstra Sveriges största vattendrag rinner genom Näsby socken på sin färd från källorna vid Bodafors till utloppet i Kalmarsund. Den 24 mil långa ån har ett avrinningsområde på 4400 kvkm och fallhöjden på hela sträckan är 286 m. Emån har flera biflöden som Solgenån, Gnyltån, Kroppån, Pauliströmsån, Silverån och Gårdvedaån för att nämna några. Alla dessa biflöden gör att Emån när den till sist faller ut i Kalmarsund har vuxit till ett stort och mäktigt vattendrag.
Den del av Emån som rinner genom Näsby socken är ca 8 km lång och passerar sjöarna Tjurken, Flögen, Norrasjön och Grumlan. Fallhöjden mellan Tjurken och Grumlan är ganska blygsamma 13 meter men har dock utnyttjats till att driva flera kvarnar och mindre kraftverk. Den äldsta kvarnen är Flishults kvarn, omtalad redan på 1200-talet. Nästa kvarn finns i Strömmahult och en tredje i Hällinge. Det är nu många år sedan kvarnstenarna snurrade och säd maldes vid dessa kvarnar, den sista som lades ner var Hällinge i mitten av 1980-talet
Näsby i augusti 2019 Ivan Karlsson
Redigerad och förkortad text Ewerth Franzén