RANGLARYDS KVARN 2020 9 Foto: Ewerth Franzén
Elinstallation i kvarnen.
RANGLARYDS KVARN SÅG, STICKHYVEL & VATTENELVERK byggdes 1925 som två ihopbyggda hus i ett plan. Själva kvarnen var en gröpkvarn. Från början var det endast ett vattenhjul och generator byggt före 1918 till en kostnad på 3041.50 totalt, samt ombyggt 1921. Den byggnaden revs 1925 och ersattes med den nuvarande byggnaden som är beklädd med lock-listpanel och det före detta sticketaket är nu klätt med plåt.
Det större av dessa hus är för kvarnen och sågen och det andra för vattenhjulet ( överfallshjul ) som är i fint skick. Det är det fjärde vattenhjulet från 1925 ( som byttes mot ett nytt större 1953-54 ( 2 m i diameter och 1 meter brett ) och är av den storleken som nu finns kvar, då de tre första var för smala samt hade för liten diameter och gick för sakta, 40 varv i minuten var lagom. Sågen är inne i själva kvarnhuset och när man sågade så öppnades luckor ( dörrar ) i båda ändarna, där man förde in stocken genom den ena så kom brädorna och plankorna ut genom den andra. Detta är en mycket ovanlig lösning och det var oerhört trångt som ni kan se på bilden.
Det var Gustav Karlsson (uppfinnare och levnadskonstnär) på Lilla Fågelås gård som tillsammans med sin far Sven byggde den för tiden moderna anläggningen i kompaktformat. Det var på grund av världskriget 1916-17 och ransonering på lyseolja och karbid var också svårt att få tag på så innebelysningen bestod endast av belysningen som blev av brasan i öppna spisen. Han var en av de föregångare på landsbygden att nyttja den nya tidens teknik och installerade en generator kopplad till vattenhjulet som försörjde gården med elektrisk belysning Man drev även tröskverket med ström ( tidigare av en hästvandring ) I mitten på 50-talet skaffade man 10 seriekopplade bilbatterier som förvarades under kökssoffan, då behövde bara generatorn gå för att ladda upp batterierna. Anläggningen har vårdats av Norra Solberga Hembygdsförening i ett 20 tal år, dock inte nu längre då de tydligen gav upp och kvarnen överlämnades till ägaren av marken 2013.
Byggnaderna restaurerades 1995 genom anslag med ALU pengar och arbetskraft.
Dammen är nu helt igenväxt och hembygdsföreningen försökte för många år sedan förgäves att få hjälp att rensa dammen via regementet ING2 i Eksjö vars övningsområde gränsar till ägorna. Platsen är nu igenväxt och kvarnen är mycket svår att hitta. Vid tredje försöket och med viss hjälp så lyckades jag till slut.
Sammanställt från flera olika källor, samt rättat diverse fel.
Norra Solberga bygd och folk. Då och nu i Nässjöbygden.
Hembygdsföreningen. Dagboksanteckningar, Länsstyrelsen mm