BJÄRSJÖ KVARN Smedjan 1 Foto: Ewerth Franzén
Här fanns tidigare en smedja som är riven och ersatt, men alla gamla verktyg och städ och ässjor finns kvar.
BJÄRSJÖ KVARN Falköpings kommun. Kvarnplatsen är från 1600-talet (ett syneprotokoll finns från 1778) Namn på kvarnen som Nya Kronokarn och även Kattakvarn och Olof Grottes qwarn finns beskrivet. Men nuvarande kvarn byggdes om 1928 till tre våningar, då man övergav vattenhjulet och installerade för tiden modern turbindrift (35 hkr). Trumman eller tuben från den högt liggande Bjärsjön som försåg turbinen med vatten kom på plats året efter 1929.
Kvarnen hade tre stenar, korngrynverk, spets och utsädesmaskin. Elström från eget kraftverk, man bedrev även jordbruk och sågverksamhet som var vanligt i anslutning till kvarnarna.
Mjölnarbostaden byggdes 1924. Platsen består av många byggnader och även en smedja, alla är i dag i ett utmärkt skick.
Eftersom den gamla vattentuben var upprutten så sattes en ny 95 meter lång tub upp i September-Oktober 2018 efter att den gamla hade tagits bort. Alla järnringar samt muttrar återanvändes till nya tuben.
Initiativet och arbetet leddes av kvarnägaren Jan-Eric Johansson med släktingar som medhjälpare. Fallhöjen är drygt 20 m och terrängen är ganska besvärlig men för denna kvarnägare är inget omöjligt. Så är det med de som ”brinner” för sin kvarn och som han hoppas få igång igen. Det saknas dock stenar, i övrigt verkar allt vara komplett. Dammluckan kan manövreras från kvarnen med hjälp av en vajer för att slippa gå uppför den branta backen varje gång den ska öppnas och stängas.
Lite om historien.
Förutom denna Bjärsjö kvarn fanns ytterligare en kvarn uppströms strax nedanför Bjärsjön som är riven. Nedströms fanns flera kvarnar såsom Olof Essbjörns eller Bengtsgårdens kvarn. Törna eller Änkegårdens kvarn. Korsgårdens kvarn. Samulels eller Munkgårdens kvarn och Vässtorps eller Uddagårdens kvarn.
Mycket mera finns att läsa i dokument om Bjärsjön kvarnar.
Sammanställt från flera olika källor…