STENKVILLS KVARN I 2009 Foto: Ewerth Franzén
STENKVILLS KVARN.
Bild före restaureringen
Stenkvills kvarn eller Stenkvillens kvarn som det tidigare hette har anor från 1500-talet. Det finns även dokument om ” Bäckekvarnen” som troligtvis är samma kvarn. Kvarnen ligger några kilometer utanför Eksjö stad. Mjölnaren C. Sjösten ägde kvarnen från 1889 fram till 1940 då hans söner Karl och Oskar Sjösten födda 1886 o 1881 tog över verksamheten. Båda hade fått mjölnarutbildning hos fadern, vilket var vanligt på den tiden. Oscar Sjösten var även kunnig i snickaryrket och man bedrev även jordbruk och sågverksrörelse. Här fanns även en stickehyvel för tillverkning av takstickor till tak. Båda dessa verksamheter bedrevs i den främre tvärställda byggnaden ihopbyggd med kvarnen. På ovanvåningen fanns snickeriet med dåtidens maskinpark, såsom bandsåg och i nedervåningen en cirkelsåg samt stickehyvel. Kvarnen drevs med ett vattenhjul fram till att den byggdes ut 1936. Man installerade ett nytt kvarnverk ( ett par stenar ) dubbel valsstol och spets. Nu fick kvarnen turbindrift med två turbiner med tillsammans 35 hkr, fallhöjden var 3m och man kunde mala året runt. Man blev också självförsörjande på el med eget kraftverk drivet av en turbin. Det var troligtvis en omfattande utbyggnad som man gjorde, stora delar av kvarnbyggnaden är byggd i regelverk, men rester av timmer finns ännu kvar samt ett äldre fönster.
Mjölnaren bodde i ett litet hus ett stycke från kvarnen med hustru och fem barn men flyttade senare till en plats nära som heter Fällebostamp.
Själva valsverket och turbiner såldes och finns inte bevarade.
Eksjö kommun har varit ägare till kvarnen sedan 1953 och övervåningen (tredje) i kvarnen användes till hönseri från 1963 fram till 1980-talet. Kvarnen har stått oanvänd sedan dess och nu började taken bli dåliga varför kommunen ville sälja fastigheten 2008 när mina första bilder togs.
Ett par från Storbritannien köpte den ganska så fallfärdiga kvarnen av Eksjö kommun 2010 för 265.000 och
tog hjälp av byggnadsvårdskunniga och inledde ett omfattande restaureringsarbete utan att förändra den yttre beklädnaden eller färgsättningen med den rödfärgade locklistpanelen samt alla de ockragula fönsterna målade i linoljefärg. Interiört har man gjort en mycket stor renovering eftersom inget vatten, värme och avlopp eller el ( turbinen skrotades för länge sedan ) fanns indraget. Man fick Eksjö stads byggnadsvårdspris 2011 för sina goda insatser. Man rustade även upp de andra byggnaderna, den lilla mjölnarbostaden samt den timrade enkelstugan och hönshuset. Naturligtvis skaffade de också höns och blev väckta varje morgon av tuppen som gal.
Pandemins år 2020 ville de flytta tillbaka till Storbritannien och kvarnen blev åter till salu och såldes ganska omgående för drygt 6 miljoner enligt Hemnet.
Kvarnen ligger på en avskild mycket naturskön plats vid Stampån som rinner ut i Svansjön