ITALIEN Rom Forum Romanum II Foto: Ewerth Franzén
Forum Romanum sett från Capitolium
Forum Romanum (latin för "det romerska torget", på italienska Foro Romano) var i det antika Rom ett torg som utgjorde ett politisk, socialt, religiöst och juridiskt centrum. Beläget mellan kullarna Capitolium, Palatinen och den mindre och lägre Velia sluttar ena änden av torget svagt ner från Palatinen. Vägen Via Sacra, som var en av de mest trafikerade vägarna i Rom och som bland annat användes vid religiösa processioner, löpte längs med den norra sidan av Forum.
På Forum finns en rad kända byggnader och monument: Saturnustemplet, Castors och Pollux tempel, Vestatemplet och Vestalernas hus, Regia, Curia Iulia, Basilica Aemilia, de två triumfbågarna uppförda till kejsarna Titus (81 e.Kr.) och Septimius Severus (203 e.Kr.) ära, samt mötesplatsen Comitium och den så kallade Lapis Niger som enligt myten markerar platsen för Roms grundare Romulus grav.
I takt med att det Romerska riket börjat falla sönder, bröts gamla strukturer för att ge plats till nya. Forum Romanums roll som viktigt politiskt samt socialt centrum minskade drastiskt. Byggnader anpassades efter nya rådande behov och ett flertal byggnader omvandlades till kristna kyrkor, och bevarades därför fram till nutid. I takt med att befolkningen reducerades kraftigt, blev delar av Forum överväxta under 600-talet e.Kr. De stora ytor som fanns tillgängliga nyttjades istället som betesmark för kreatur och fick smeknamnet Campo vaccino (latin för "kofältet"). Detta resulterade så småningom i en höjning av marknivån. Under åren 1800–1900 utfördes omfattande arkeologiska utgrävningar på Forum Romanum samt Palatinen. Mellan åren 1898 och 1925 arbetade arkeologen Giacomo Boni med att frilägga delar av Forum, bland annat monument, byggnader och andra spår efter det äldre Rom. Efter långvariga utgrävningar har man återskapat den ungefärliga marknivå som Forum hade under tidig kejsartid.
Info Wikipedia