HÄRJA KYRKA VI Foto: Ewerth Franzén
HÄRJA KYRKA som sedan 2010 tillhör Hökensås församling (tidigare Härja församling) i Skara stift. i Härja i Tidaholms kommun.
Ett vackert och stämningfullt skuggspel i kyrkfönstret.
Kyrkan byggdes troligtvis på en hednisk kultplats på 1100-talet. En präst skrev 1726 att en sten med årtalet 1103 finns bakom altaret. Av den ursprungliga medeltida kyrkan återstår endast tornet som är byggt av släta välhuggna sandstenar. Tornet har fyra ljudöppningar i romersk stil som samtliga delas av en smäcker kolonnett. Taket är en pyramidformad huv med en spira överst.
Långhuset tillbyggdes och renoverades sannolikt år 1767. Material till bygget fick man från den närbelägna kungsgårdskyrkan i Ettak som rasade omkring 1720. Stenarna räckte inte till hela långhuset, varför kyrkans norra vägg fick byggas av gråsten.
Vid en renovering 1961-1962 fann man under trägolvet ett golv av kalkstensplattor. Sedan dessa avlägsnats kom den gamla kyrkans grund i dagen. Under träaltaret fann man ett äldre altare i sten. Den gamla grunden täcktes med ett nytt golv och en ny bänkinredning installerades.
Kyrkan har den, näst efter Forshems kyrka, mest omfattande medeltida reliefutsmyckningen i Västergötland. När den byggdes om på 1750-talet hamnade den gamla portalens skulpterade delar på fel platser i murverket. Figurerna är huggna i låg relief med smala kroppar och klena lemmar i en helt annan stil än landskapets övriga stenmästares. Portalkolonnerna har motiv med lindansare. Tympanonens ( överdel över dörr ) relief visar en biskop med kräkla i den ena handen och den andra lyfts som välsignelse över en knäböjande person. Intill tympanonen finns två skulpterande manshuvuden och ovanför denna ytterligare en relief, som visar en björntämjare. Därutöver finns stenar med bilder i relief inmurade i korgavelns vägg, bland annat ett tjurhuvud och två män med en björn. Skulpturerna är av en typ som annars bara finns i Italien. Man tror av denna anledning att mästaren kommit från Italien via Lund, där stenmästare arbetade på domkyrkan under 1100-talets tidigare hälft. Redigerad Wikipedia text