VITABY KYRKA Kyrkorummet Foto: Ewerth Franzén
Kyrkorummet med triumfkrucifixet från 1200-talet samt predikstolen från 1614.
VITABY KYRKA i Kiviks församling och Lunds stift
Den stora vita stenkyrkan ser lätt ut där den ligger på höjden. Det ser nästan ut som om den svävar mellan himmel och jord. Hit upp har bygdens folk vandrat med sin största glädje och tacksamhet när livet varit lätt att leva och med sin bottenlösa sorg, oro och kanske vrede när livet känts omöjligt. Hit har människor i generationer burit sina nyfödda till dop och döda till begravning i nära 900 år. Om och om igen har den tunna hinnan mellan himmel och jord, mellan synligt och osynligt brustit. Detta är en helig plats.
Kyrkans äldsta delar, långhuset med kor och absid mot öster är från senare delen av 1100-talet. Tornet i väster restes under 1200-talet och därefter har kyrkan byggts till med vapenhus i söder vid 1400-talets slut och den så kallade nykyrkan i norr under andra halvan av 1700-talet. År 1846 byggdes ”Videmullingaskunken”, läktaren i nykyrkan, av och för fiskarbefolkningen på Vitemölla.
Dopfunten, som i dag är placerad i koret, var troligtvis det första stora inventariet som fanns i Vitaby kyrka. Triumfkrucifixet från tidigt 1200-tal berättar om livets seger över döden. Kristus är här inte den lidande människosonen utan hjälten som bär segerns förgyllda krona. Predikstol och altaruppsats är från 1600-talet och nuvarande bänkinredning från mitten av 1700-talet.